De kindertijd voorbij

“De vibe is goed, het materiaal tof. En de tijd? Die is kort.”

In de lege zuidvleugel van een verlaten kantoorpand temidden van stapels tijdschriften, viltstiften en mijn vrienden zit ik aan een gammele houten tafel. Het is de eerste dag. Nachtschade heeft een crowdfundproject op touw gezet en terwijl de eerste gelukswensen binnenstromen zitten wij met twee hippe Designers op de zuidas te knutselen. Deze Steffen en Michiel staan erop dat wij dit samenzijn een brainstorm noemen maar waar het feitelijk op neerkomt is terug kruipen in je kleuterhuid en antwoord geven op die ene vraag: Wat wil je het liefst worden als je groot bent?

Nachtschade heeft twee jaar in de kinderschoenen gestaan. De band heeft mogen experimenteren op vele podia en in de studio, maar met het lanceren van ons project op voordekunst.nl is die kindertijd voorbij. Met serieus geld en serieus vertrouwen van onze achterban lanceren wij ons debuutalbum. De zomer was broeierig en vol stampende festivals voor Nachtschade en we willen onze gedachten op een rijtje zetten voordat we de instrumenten ter hand nemen. Daarom worden we vandaag bijgestaan door onze vrienden van ontwerpbureau SPEK die gewapend met pen, papier en schaar onze creatieve stofwisseling in standje turbo helpen.

IMG_0372

We maken collages voor het album; welke kleuren, wat voor beelden en welk gevoel moet die plaat krijgen? Dat zijn vragen die je ’s nachts wakker houden als je besluit een debuutplaat te maken. De antwoorden die we aan deze tafel samen ontdekken, vormen de blauwdruk voor album #1. Debuteren is namelijk voor muzikanten best wel een dingetje. Zoals ons grote voorbeeld EMINEM al zei: You only get one shot.

IMG_0369

Gelukkig is dat eerste schot een hilarisch proces vol muziek, gekke ideeën en nuttige discussie. Er liggen ruim 20 muzikale schetsen in ons archief en in de weken volgend op deze brainstorm stoffen we deze af en kiezen we de beste uit voor de plaat. Bij een schets kun je je van alles voorstellen; een gitaarriff, een songtekst met akkoorden of een fascinerende dronkaard op Utrecht Centraal. Welke het gaan halen tot het album kunnen we nog niet verklappen, maar wat we kunnen alvast dit kwijt: De vibe is goed, het materiaal is tof en de tijd is (zoals altijd) kort. We voelen grote druk om het allerbeste af te leveren. Maar dat werkt wel lekker!

-Maarten

IMG_0377

IMG_0378

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>