In de studio – Een fotoverslag

De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Na maanden voorbereidingen is Nachtschade begonnen met de opnames van het album. Een fotoverslag.

Tape

Sinds vrijdag verblijft de band in Studio Katzwijm. Zonder John Ewbank, maar met producer Tijmen Bergman en engineer Tammo Kersbergen. Tammo en Tijmen werkten eerder samen op Tijmen’s vorig project la Boutique Fantastique en Typhoon’s ‘Hemel valt’.

Tammo 3

Tijmen heeft al verschillende producties op zijn naam staan en maakte soundtracks voor (reclame) films en documentaires. Voorts is Tijmen degene die zelfs in dit herfstige weer iets zonnigs ziet, en dat graag uitdraagt in zijn kleding.

Tijmen

Tammo nam eerder muziek op voor The sweet release of death, Lost Bear en I am Oak, waar hij ook in speelt. Tijmen noemt Tammo “de Steve Albini van de Lage Landen”. Tammo heeft geen bijnaam voor Tijmen. Daar heeft hij ook geen tijd voor omdat hij bezig is met goed te luisteren en microfoons optimaal te plaatsen.

Maarten

We maken lange dagen, maar blijven wel gefocussed, zoals Maarten hierboven illustreert. Maar het kan ook zijn dat hij signalen van buitenaardse wezens opvangt op zijn koptelefoon. Hij heeft er in ieder geval de juiste apparatuur voor.

Maarten 2

Reid is echter nog niet helemaal overtuigd van het bestaan van buitenaards leven.

Reid

Ondertussen blijft Guy zoeken naar de juiste hoogte voor zijn drumstel.

Guy_laag

 Guy_hoog

En Bram? Die blijkt tot ieders verbazing met zijn mond te kunnen schrijven.

Bram 2

Overdup

Blij

Na een dag noeste arbeid is het tijd voor ontspanning: hapje eten, biertje, filmpje.

Wijn

Bier

Film

Nog even in bad, en dan slapen. Morgen weer een dag. Weltrusten.

Bad

Maarten 3

Links:
http://katzwijm.com/studio.html
http://www.tammokersbergen.nl

De kindertijd voorbij

“De vibe is goed, het materiaal tof. En de tijd? Die is kort.”

In de lege zuidvleugel van een verlaten kantoorpand temidden van stapels tijdschriften, viltstiften en mijn vrienden zit ik aan een gammele houten tafel. Het is de eerste dag. Nachtschade heeft een crowdfundproject op touw gezet en terwijl de eerste gelukswensen binnenstromen zitten wij met twee hippe Designers op de zuidas te knutselen. Deze Steffen en Michiel staan erop dat wij dit samenzijn een brainstorm noemen maar waar het feitelijk op neerkomt is terug kruipen in je kleuterhuid en antwoord geven op die ene vraag: Wat wil je het liefst worden als je groot bent?

Nachtschade heeft twee jaar in de kinderschoenen gestaan. De band heeft mogen experimenteren op vele podia en in de studio, maar met het lanceren van ons project op voordekunst.nl is die kindertijd voorbij. Met serieus geld en serieus vertrouwen van onze achterban lanceren wij ons debuutalbum. De zomer was broeierig en vol stampende festivals voor Nachtschade en we willen onze gedachten op een rijtje zetten voordat we de instrumenten ter hand nemen. Daarom worden we vandaag bijgestaan door onze vrienden van ontwerpbureau SPEK die gewapend met pen, papier en schaar onze creatieve stofwisseling in standje turbo helpen.

IMG_0372

We maken collages voor het album; welke kleuren, wat voor beelden en welk gevoel moet die plaat krijgen? Dat zijn vragen die je ’s nachts wakker houden als je besluit een debuutplaat te maken. De antwoorden die we aan deze tafel samen ontdekken, vormen de blauwdruk voor album #1. Debuteren is namelijk voor muzikanten best wel een dingetje. Zoals ons grote voorbeeld EMINEM al zei: You only get one shot.

IMG_0369

Gelukkig is dat eerste schot een hilarisch proces vol muziek, gekke ideeën en nuttige discussie. Er liggen ruim 20 muzikale schetsen in ons archief en in de weken volgend op deze brainstorm stoffen we deze af en kiezen we de beste uit voor de plaat. Bij een schets kun je je van alles voorstellen; een gitaarriff, een songtekst met akkoorden of een fascinerende dronkaard op Utrecht Centraal. Welke het gaan halen tot het album kunnen we nog niet verklappen, maar wat we kunnen alvast dit kwijt: De vibe is goed, het materiaal is tof en de tijd is (zoals altijd) kort. We voelen grote druk om het allerbeste af te leveren. Maar dat werkt wel lekker!

-Maarten

IMG_0377

IMG_0378